Ήλιος, ο πλανήτης της ενέργειας, της μεταμόρφωσης και της θερμότητας

Βαθμολόγησε: 
No votes yet
Ομάδα του Ζώδια Σήμερα

Κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ο Ήλιος είναι μία πηγή τεράστιας ενέργειας, φωτός και θερμότητας. Αποτελεί μία τεράστια πύρινη σφαίρα γύρω από την οποία περιστρέφονται όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ανάλογα σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει ο Ήλιος και στην αστρολογία. Εκφραστής του «Εγώ», του φωτεινού πυρήνα μας, αποτελεί το δυνατό φως της ταυτότητάς μας. Παραδοσιακά η θέση του Ήλιου στον αστρολογικό μας χάρτη απαντά στο ερώτημα «Τι ζώδιο είσαι;», κάνοντας φανερό τον κεντρικό του ρόλο στην αστρολογική ανάλυση. Ο Ήλιος, ως πηγή ζωτικής ενέργειας, αποτελούσε αναπόσπαστο λατρευτικό σημείο όλων των αρχαίων πολιτισμών. Είτε με τη μορφή του Απόλλωνα στους αρχαίους Έλληνες, είτε με αυτή του Μίθρα στους Πέρσες, ο Ήλιος αποτελεί το πρώτο άστρο στο οποίο οι άνθρωποι στρέφονταν για να προσευχηθούν. Ανάλογα, για τη σύγχρονη αστρολογία, φέρει τις πνευματικές ανάγκες που κάθε άτομο καλείται να ικανοποιήσει και να εκφράσει προκειμένου να επιτύχει την αυτοπραγμάτωση του. Πίσω από κάθε ενέργειά μας βρίσκεται η κινητήρια δύναμη του Ήλιου μας, με τους τρόπους και τα χαρακτηριστικά που ορίζει το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται.

Η λέξη «Άτομο», αυτό που παραμένει αδιάσπαστο, χαρακτηρίζει τον Ήλιο που είναι ο εκφραστής της ατομικότητάς μας. Οι δημιουργικές μας δυνάμεις και ο τρόπος που τις εκφράζουμε μπορούν να αναγνωστούν από αυτό το κεντρικό σημείο φωτός που αντιπροσωπεύει το Πνεύμα μας. Όπως και στην αστρονομία, όπου ο Ήλιος δίνει το φως του σε όλους τους πλανήτες, έτσι και στην αστρολογία όσο πιο φωτεινός είναι  Ήλιος μας, δηλαδή όσο πιο ολοκληρωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο φωτίζονται-εκφράζονται και οι υπόλοιποι πλανήτες του χάρτη μας. Επίσης, η μορφή του Πατέρα και το πώς αυτός έχει επηρεάσει την προσωπικότητά μας, αποτελεί στοιχείο συσχετιζόμενο με τον Ήλιο. Είτε ως γονιός, είτε ως σύμβολο εξουσίας, ο Ήλιος εκφράζει την αρσενική δύναμη που κινητοποιεί η ζωή μας και μας ωθεί σε δράση. Προκειμένου να επιτύχουμε την πνευματική μας αρμονία οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να ακολουθήσουμε τις επιταγές του Ήλιου μας που κρατάει τα μυστικά της ολοκλήρωσής μας.

Διαβάστε πως επηρεάζει τον χαρακτήρα σας ανάλογα σε ποιο ζώδιο βρίσκεται ο Ήλιος:

Ήλιος στον Κριό

Στο ζώδιο αυτό ο Ήλιος βρίσκεται στην έξαρσή του, δηλαδή οι ενέργειές του εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι όχι τυχαίο, αφού ο Κριός συμβολίζει το Εγώ. Όπως ο Ήλιος αφορά την ατομικότητά μας και την προσωπική μας έκφραση, έτσι και ο Κριός «λάμπει» όταν εκφράζει τον εαυτό του. Είναι σχεδόν αδύνατο για έναν Κριό να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους, μιας και θεωρεί πως όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Η εξωστρεφής ενέργεια και η ζωτικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά αυτής της θέσης.

Ήλιος στον Ταύρο

Σε αυτή τη θέση ο Ήλιος εκφράζεται μέσα από τις κτήσεις του. Ένας Ταύρος αισθάνεται ολοκληρωμένος όταν είναι ασφαλής ανάμεσα στα υπάρχοντά του, είτε αυτά είναι υλικά είτε αφορούν πρόσωπα που θεωρεί πως του ανήκουν. Η ενέργεια του Ήλιου εδώ, είναι εσωστρεφής και παθητική, με την έννοια ότι το άτομο δεν την εκφράζει προς τα έξω αλλά προς τα μέσα. Η σταθερή ποιότητα του ζωδίου σε συνδυασμό με το γήινο στοιχείο, είναι οι λόγοι που ο Ήλιος στον Ταύρο φημίζεται για το πείσμα και την αμετακινησία του.

Ήλιος στους Διδύμους

Εδώ ο Ήλιος εκφράζεται μέσα από την επικοινωνία. Οι Δίδυμοι, όντας ζώδιο της νόησης, αισθάνονται ολοκληρωμένοι όταν προσλαμβάνουν, ανταλλάσσουν  και συνδέουν πληροφορίες. Η ενέργειά τους είναι εξωστρεφής και ενεργητική και, δεδομένου ότι ανήκουν στο στοιχείο του αέρα και στην μεταβλητή ποιότητα, είναι αεικίνητοι και ευέλικτοι. Η αυτοπραγμάτωση έρχεται μέσα από τη συνεχή τροφοδότηση και εξέλιξη του νου.

Ήλιος στον Καρκίνο

Ο Ήλιος σε αυτό το ζώδιο εκφράζεται μέσα από την αίσθηση του ανήκειν. Ένας Καρκίνος θέλει να αισθάνεται ασφαλής ανάμεσα σε ανθρώπους που τον αγαπάνε και τον συναισθάνονται, για αυτό και συνδέεται με την οικογένεια. Η ενέργεια του Ήλιου στον Καρκίνο είναι εσωστρεφής και παθητική και σε συνδυασμό με το υδάτινο στοιχείο, υπερτονίζεται η κυκλοθυμία και η προστατευτικότητα του ζωδίου. Για αυτό άλλωστε και το ζώδιο συνδέεται με τη Μητέρα.

Ήλιος στον Λέοντα

Εδώ ο Ήλιος βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά, δηλαδή εκεί που οι ενέργειες του πλανήτη εναρμονίζονται με αυτές του ζωδίου. Το Λιοντάρι, όπως και ο Ήλιος, αφορά την δημιουργία και την ίδια τη Ζωή. Η αυτοπραγμάτωση για έναν Λέοντα έρχεται μέσα από την αυτοέκφραση, για αυτό είναι και γνωστό ότι οι Λέοντες αναζητούν την ταυτότητά τους καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι έχουν τον Ήλιο τους σε αυτή τη θέση, θέλουν να φαίνονται και να αποτελούν το επίκεντρο, όπως ακριβώς ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.

Ήλιος στην Παρθένο

Ο Ήλιος στην Παρθένο εκφράζεται μέσα από την υπηρεσία και την προσφορά. Για το ζώδιο αυτό, η αυτοπραγμάτωση έρχεται μέσα από την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων και μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορίας, προς χάριν ενός ανώτερου σκοπού. Για αυτό και ο Ήλιος εδώ δεν θέλει να φαίνεται όπως στο ζώδιο του Λέοντα, αλλά προτιμά να βρίσκεται στο παρασκήνιο, να ασχολείται με τις λεπτομέρειες. Εκφράζεται με ταπεινότητα και απλότητα.

Ήλιος στον Ζυγό

Εδώ ο Ήλιος βρίσκεται σε πτώση, δηλαδή οι ενέργειές του δεν εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο, ακριβώς γιατί ο Ζυγός συμβολίζει το Εμείς. Ένας Ζυγός θέλει να μοιράζεται και να συνυπάρχει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Εγώ και την ατομικότητα που εκφράζει ο Ήλιος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο Ζυγός δεν έχει Εγώ, αλλά πως το Εγώ του εκφράζεται καλύτερα όταν σχετίζεται με τους άλλους. Όντας και αυτό αέρινο ζώδιο, όπως ο Δίδυμος, η επικοινωνία και η κοινωνικότητα είναι καθοριστικής σημασίας για την αυτοέκφραση του ατόμου.

Ήλιος στον Σκορπιό

Σε αυτή τη θέση ο Ήλιος αναζητά την πραγμάτωση της επιθυμίας μέσα από τη δύναμη. Το ένστικτο επιβίωσης ενός Σκορπιού είναι ιδιαίτερα ισχυρό για αυτό και το ζώδιο συνδέεται με την σεξουαλικότητα. Γιατί εδώ τα ένστικτα είναι καθοριστικής σημασίας για την αίσθηση ολοκλήρωσης του ατόμου. Ένας Σκορπιός πρέπει να «πεθάνει» και να αναγεννηθεί πολλές φορές για να αποκτήσει την δύναμη που θα τον κάνει «αθάνατο». Άλλωστε, το ζώδιο συνδέεται με τον κυριολεκτικό και τον μεταφορικό θάνατο. Η κυριάρχηση του ισχυρού, η αναπαραγωγή μέσα από την ψυχική και σωματική ένωση και η ανάγκη για μεταμορφωτικές εμπειρίες είναι τα κύρια στοιχεία έκφρασης αυτής της θέσης.

Ήλιος στον Τοξότη

Εδώ τα κύρια αιτήματα του Ήλιου είναι η εξερεύνηση και η ελευθερία. Το άτομο αισθάνεται καλά με τον εαυτό του όταν αναζητά ένα ανώτερο νόημα στα πράγματα, μία ουσία, την Αλήθεια. Η ανάγκη του ατόμου με Ήλιο στον Τοξότη είναι να φτάσει εκεί που δεν έχει φτάσει κανένας άλλος, για αυτό και οι Τοξότες φημίζονται για την θέλησή τους για ελευθερία και ανεξαρτησία, αφού οι περιορισμοί και η καταπίεση ανακόπτουν την πορεία και τον σκοπό τους στη ζωή. Η πίστη σε κάτι ανώτερο, είτε σε μία ιδέα είτε στον ίδιο τον Θεό, αποτελεί την κινητήριο δύναμη του ζωδίου.

Ήλιος στον Αιγόκερω

Σε αυτή τη θέση ο Ήλιος εκφράζεται μέσα από την κοινωνική αναγνώριση και χρησιμότητα. Αυτός που ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερου είναι ρεαλιστής και προσγειωμένος στην πραγματικότητα, για αυτό και το ζώδιο έχει τη φήμη ότι διακατέχεται από κυνισμό. Η ολοκλήρωση για το άτομο έρχεται μέσα από την υλοποίηση εγχειρημάτων που συμβάλλουν στην προσωπική και την κοινωνική ευημερία. Ο Ήλιος στον Αιγόκερω είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και συμβολίζει τη βάση και τις δομές της, για αυτό και τα άτομα με αυτή τη θέση εκφράζονται καλύτερα μέσα στον χώρο εργασίας τους.

Ήλιος στον Υδροχόο

Ο Ήλιος στον Υδροχόο βρίσκεται σε αδυναμία, δηλαδή οι ενέργειές του δεν εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι αυτό γιατί ο Υδροχόος αφορά την κοινωνία και την συλλογικότητα κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ατομικότητα που συμβολίζει ο Ήλιος. Αυτός που ανήκει στο ζώδιο του Υδροχόου είναι ανθρωπιστής και ενδιαφέρεται για τις ιδέες που βοηθούν στην εξέλιξη της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Ανήκοντας στο στοιχείο του αέρα, η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η υπεράσπιση ιδεών, αποτελούν τους τρόπους που εκφράζει το άτομο τον εαυτό του.

Ήλιος στους Ιχθύες

Το άτομο με αυτή τη θέση εκφράζεται μέσα από την ένωσή του με κάτι ανώτερο. Το Εγώ εδώ είναι αποδυναμωμένο, καθώς ο Ιχθύς είναι αλτρουιστής και ενδιαφέρεται για πράγματα που είναι ανώτερα από τον εαυτό του. Η συμπόνια και η αλληλεγγύη για τους άλλους, είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με τον Ήλιου του στους Ιχθύες, για αυτό και το ζώδιο έχει συνδεθεί με τον χριστιανισμό. Το άτομο με αυτή τη θέση θέλει να χαθεί μέσα σε έναν ωκεανό συναισθημάτων, λόγω και του υδάτινου στοιχείου του, ενώ μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κάθε κατηγορία ανθρώπου, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη ή την φυλετική διάκριση. 

 

Τελευταία ενημέρωση: