12ος οίκος στην αστρολογία "Το τέλος μου είναι η αρχή μου"

Βαθμολόγησε: 
Average: 5 (7 votes)
Από την Σμάρω Σωτηράκη

«H αλήθεια είναι, και σας το τονίζω, πως αν ο σπόρος του σιταριού δεν πέσει στη γη και πεθάνει, μόνο αυτός μένει. Αν όμως πεθάνει, παράγει καρπό πολύ.» (Κατά Ιωάννη 12:24). Ο 12ος οίκος συνδέεται με το κάρμα καθώς αποτελεί το σπόρο, ο οποίος πρέπει να πεθάνει, να θαφτεί στη γη, για να μας δώσει το δέντρο και τους καρπούς του. Εμπεριέχει το συμβολισμό του ουροβόρου όφεως, του αέναου κύκλου της Δημιουργίας που δεν αντιλαμβάνεται τη ζωή, το χρόνο, την ύπαρξη σαν μια γραμμική συνάρτηση αλλά ως ολότητα. Ο 12ος οίκος στην αστρολογία "Το τέλος μου είναι η αρχή μου"

Ο δωδέκατος οίκος μας καλεί να δίνουμε ένα ωραίο τέλος στις πράξεις μας, να στοχεύουμε σε μια ολοκλήρωση των στόχων, τον επιτευγμάτων, των σκέψεων, των ιδεών μας, ώστε να αποτελέσουν το σπόρο για την επόμενη φάση, πράξη, ενσάρκωση. Απεικονίζει τη σχέση μας με το συλλογικό ασυνείδητο, εμπεριέχει τις ερινύες, τις μαινάδες μας, τον
Άδη και τα Ηλύσια Πεδία μας.

Μέσα από το δωδέκατο οίκο φαίνεται η ικανότητά μας να διεισδύουμε στην Πηγή - στο Όλο – στο συλλογικό ασυνείδητο και να αντλούμε την απαιτούμενη διαισθητική, ενορατική γνώση, η οποία πρέπει να ενωθεί με την εμπειρία μας, να γίνει επίγνωση, να επιστραφεί στην Πηγή και να μας συνενώσει μαζί της. Αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την κυκλική διαδικασία, αναπτύσσοντας όλο και περισσότερη ενσυναίσθηση και ικανότητα συνένωσης με τον πλησίον και τη Δημιουργία, τότε δεν θα αφήσουμε επικίνδυνα απορρίμματα στο δωδέκατο αλλά το σπόρο που θα βρούμε στην επόμενη φάση της Θεϊκής μας Ύπαρξης.

Διαβάστε πως σας επηρεάζει ο 12ος οίκος στα ζώδια: 

Δωδέκατος οίκος στον Κριό

Παρά το γεγονός ότι εδώ πρέπει να μετουσιωθούν και να εξουδετερωθούν τα λάθη και οι παρεκκλίσεις του παρελθόντος, η επιταγή είναι η αυθόρμητη δράση. Η λογική και οι φοβίες της πρέπει να φιμωθούν. Το συναίσθημα και οι εξαρτήσεις του πρέπει να αγνοηθούν, η ύλη και τα πάθη της να υπερπηδηθούν και το άτομο να περάσει κατευθείαν στην δράση ως δημιουργικό πνεύμα. Ο αυθορμητισμός και η παρόρμηση που χρειάζονται εδώ, είναι η πρώτη ευγενής σκέψη πριν μεταμορφωθεί από το σφυροκόπημα των ανθρώπινων αναγκών.  Ειδάλλως θα είναι σαν να ρωτάει κάποιος τον Μέγα Αλέξανδρο την στιγμή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία, «και ποιος θα ποτίζει τα λουλούδια όσο θα λείπεις;»

Δωδέκατος οίκος στον Ταύρο

Όταν φτάνει η στιγμή που το άτομο πια πρέπει να κάνει την υπόκλιση του πριν κλείσει την αυλαία μίας πράξης, δεν χρειάζεται να βιάζεται. Παρά τα λάθη που μπορεί να έχουν γίνει, τα προβλήματα που μπορεί να φαντάζουν ανυπέρβλητα, ο επίλογος δεν χρειάζεται βιασύνες. Ας χρησιμοποιηθεί όσος χρόνος χρειάζεται για να αποφασίσει το άτομο τι από όσα έκανε, από όσα αισθάνεται από όσα το φοβίζουν έχει πραγματική αξία και υπόσταση. Επειδή οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - οι φόβοι βρίσκονται στο κεφάλι μας, η ψύχραιμη αντιμετώπισή τους σε σχέση με την υλική, σωματική πραγματικότητα που βιώνουμε, τους κάνει να φαντάζουν διαφορετικοί. Από την άλλη, για εκείνα τα θέματα που δεν θα εξαφανιστούν όταν τα κοιτάξουμε κατάματα, χρειάζεται υπομονή και πίστη στην πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει πραγματικά αν δεν το επιτρέψουμε.

Δωδέκατος οίκος στους Διδύμους

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», ειδικά όταν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά προβλήματα. Η ικανότητα όμως του ανθρώπου να πραγματεύεται διαφορετικές ιδέες και να προσδίδει διαφορετικά νοήματα στην καθημερινότητά του, κατά βούληση, είναι ουσιαστικό εφόδιο για την αντιμετώπιση φοβιών και τη γιατρειά παλιών πληγών. Αν οι μέχρι τώρα πρακτικές αντιμετώπισης των ανθρώπων και της καθημερινότητας έχουν αποτύχει, καιρός για αλλαγή, καιρός για δοκιμές διαφορετικών πραγμάτων. Η προσκόλληση στο παλιό, ειδικά στο παλιό που φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα, θα δεσμεύει το δυναμικό της αλλαγής και της παραπέρα εξέλιξης. Η νοοτροπία που ίσως χρειάζεται εδώ είναι πραγματικά αυτή της δοκιμής, της περιέργειας για το κάτι άλλο, της αισιοδοξίας ότι το καινούριο θα είναι καλύτερο.

Δωδέκατος οίκος στον Καρκίνο

Οι λύσεις για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το άτομο, είτε στον εαυτό του είτε στους άλλους, βρίσκονται σε ένα μέρος που έχει καιρό να πάει: στα θεμέλια και τις ρίζες του. Οι αλλαγές που επιδέχεται ο καθένας στην ζωή του σαφώς και γίνονται μέρος της προσωπικότητάς του, ωστόσο υπάρχουν κάποιες «βάσεις» πάνω στις οποίες αυτή η προσωπικότητα πατάει. Αν το άτομο έχει ξεχάσει ποιές είναι και φέρεται σαν να έχει αυτοεκδηλωθεί στον κόσμο, είναι καιρός να τις θυμηθεί και να τις ενσωματώσει στην δράση του. Να αναγνωρίσει το κομμάτι μέσα του, το οποίο θεωρεί αυτονόητο. Αν το άτομο καθορίζεται υπέρ του δέοντος από τις "ρίζες" του, ίσως χρειάζεται να τις περάσει από το προσωπικό του φίλτρο, ώστε να αντικατοπτρίζουν το ποιός είναι. Είναι ανισορροπία το να αποτελεί οποιοσδήποτε μόνο ένα είδωλο όσων του έμαθαν δάσκαλοι, γονείς και σοφοί, χωρίς να συμβάλει σε κάτι ο ίδιος.

Δωδέκατος οίκος στο Λέοντα

Αφού οι απόπειρες μίμησης και η άρνηση ανάληψης του προσωπικού έργου οδήγησαν σε φοβίες, αποτυχίες και λάθη, το αντίδοτο είναι ακριβώς η αντίθετη συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση, η στιγμή του απολογισμού και του υπολογισμού του ισοζυγίου, είναι η στιγμή που το άτομο καλείται να είναι άκρως δημιουργικό. Να φερθεί αυθεντικά, ως ο εαυτός του, με θάρρος και να πιστέψει ότι ο τρόπος του είναι ο καλύτερος. Ακόμη κι όταν υπάρχουν επαρκείς δεξιότητες και εκπαίδευση, ο φόβος δεν επιτρέπει στο άτομο να φερθεί με πραγματικά προσωπικό τρόπο καθώς η καλή μίμηση είναι πολύ πιο εύκολη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, όσο ατελές κι αν είναι αυτό που αισθάνεται ότι πρέπει να εκφράσει το άτομο, οφείλει να το εκφράσει γιατί αποτελεί την πραγματικότητά του. Αυτό που μετράει είναι να επενδυθεί ένα κομμάτι από τον εαυτό σε ότι κι αν επιλέξει το άτομο να κάνει για να αντιμετωπίσει τα θέματά του.

Δωδέκατος οίκος στην Παρθένο

Συνήθως οι φοβίες και τα απωθημένα συνδυάζονται με την συναισθηματική πλευρά και λειτουργία του ανθρώπου. Για να μπορέσει να τα ξεπεράσει, χρειάζεται να επιστρατεύσει την λογική του και την αναλυτική του ικανότητα. Άλλωστε ένα λάθος, μία αποτυχία, ένας φόβος, πολύ δύσκολα διατηρεί το γόητρο του, όταν το αναλύσεις στα εξ' ων συνετέθη. Η ικανότητα για διάκριση ανάμεσα στο ευεργετικό και το επιβλαβές θα οδηγήσει στον εντοπισμό των εσφαλμένων κινήσεων και θα αποτρέψει την επανάληψή τους. Η σαφής εικόνα παραδειγμάτων για μίμηση και για αποφυγή ας προσφερθεί αφειδώς και στους άλλους και ας χρησιμοποιηθεί ως το υπέρτατο όπλο για έναν πληρέστερο και χορταστικότερο μελλοντικό κύκλο εμπειρίας.

Δωδέκατος οίκος στο Ζυγό

Η περιφρόνηση των αναγκών, των επιθυμιών, έστω των απόψεων των άλλων μπορεί να αφήσει πίσω της μία σειρά εκκρεμών υποθέσεων που ζητούν να βρουν αίσιο τέλος. Αρχικά, είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση του δικαιώματος του καθένα να έχει άποψη, να την εκφράζει και φυσικά να διαφωνεί με οτιδήποτε θελήσει. Για να μπορέσει να ξεπεράσει τις φοβίες του αυτό το άτομο χρειάζεται να γκρεμίσει την περιχαράκωση στο εγώ. Ο συνδυασμός της προσωπικής έκφρασης, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους άλλους και συναίσθηση του γεγονότος ότι ζει σε ανθρώπινες κοινωνίες, είναι ο ιδανικός τρόπος δράσης. Πριν το επόμενο βήμα, είναι κρίσιμη η εξασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στα πάθη, τις επιθυμίες, τις ανάγκες του και στη λειτουργία της κοινής λογικής του και του ορθού κοινωνικού του αισθήματος.

Δωδέκατος οίκος στον Σκορπιό

Οι φοβίες και τα σκοτάδια που έχει συσσωρεύσει το άτομο μέσα του θα γίνουν τοξικά απόβλητα αν δεν τους ρίξει φως. Μόνο μετά την αποδοχή της ανθρώπινής του φύσης με όλα τα θετικά της και τα αρνητικά της θα ανοίξει ένα καινούριο, καλύτερο μονοπάτι. Για να αξιοποιήσει ό,τι έχει βιώσει και ό,τι έχει μάθει με τον καλύτερο τρόπο το άτομο, χρειάζεται να στρέψει τις επιθυμίες του προς την ένωση με ότι καλύτερο και αγνότερο μπορεί να βρει μέσα του. Δεν γίνεται να αποδέχεται τον εαυτό του μόνο κατά το ήμισυ και το υπόλοιπο να ξεπροβάλλει σπασμωδικά όταν δεν αντέχει άλλο την πίεση. Αντιθέτως, μέσα σε κάθε πράξη του, σε κάθε κομμάτι του, σε κάθε λάθος του, σε κάθε φόβο του, ας αναγνωρίσει τον εαυτό του και ας τον νουθετήσει σαν μικρό παιδί που έκανε λάθος για να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.

Δωδέκατος οίκος στο Τοξότη

Είναι αναγκαίος ο φιλοσοφικός στοχασμός, δηλαδή το άτομο να βάλει κάτω τα πράγματα που φοβάται και που φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να κρίνει αν πραγματικά είναι έτσι. Για να γίνει εφικτή η μετουσίωση της εμπειρίας μίας μέρας ή μίας ζωής σε κάτι αξιόλογο, το άτομο χρειάζεται να σκεφτεί όσα του συμβαίνουν με διαφορετικό τρόπο. Μεγάλη βοήθεια θα αποτελέσει η εξέταση των συγκεκριμένων φόβων του και φοβιών του, μέσα από το πρίσμα μίας διαφορετικής κοσμοθεωρίας ή ακόμη κι ενός διαφορετικού ανθρώπου. Η κοινωνία ενός καινούριου τρόπου θεώρησης προσφέρει νοητική διεύρυνση. Αυτή με την σειρά της γίνεται ο μοχλός που υποκινεί το άτομο να ξεπεράσει και να κλείσει καταστάσεις όμορφα και αποτελεσματικά. Το εφέ που χρειάζεται είναι να δει κανείς τα θέματά του από ένα άλλο σημείο, σαν να στέκεται ξαφνικά πάνω σε ένα τραπέζι αντί για το πάτωμα του δωματίου.

Δωδέκατος οίκος στον Αιγόκερω

Για την πάλη ενάντια στα φαντάσματα του παρελθόντος και το κλείσιμο ανοιχτών λογαριασμών χρειάζεται συγκεκριμένο έργο. Φαίνεται πως το άτομο γενικότερα δυσκολεύεται να περάσει από τις σκέψεις και τα λόγια στην πράξη. Έτσι, εγκλωβίζεται μέσα σε απραγματοποίητα όνειρα και οράματα. Η υλοποίηση χρειάζεται ετοιμότητα εκ μέρους του ατόμου, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη της πιθανής αποτυχίας, καθώς και να αντέξει το βάρος της πιθανής επιτυχίας. Το άτομο πρέπει να ξεπεράσει την τσιγκουνιά του και να προσφέρει τους κόπους του άφοβα και ανιδιοτελώς. Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η ανάγκη της πραγμάτωσης. Η εικόνα που προβάλλει το άτομο προς τα έξω πρέπει να συμβαδίσει ακριβώς και με την δράση του. Η δράση βέβαια, πρέπει να αφορά το πως ο καθένας μας, μπορεί να λειτουργήσει στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του, για τον εαυτό του και την ανθρωπότητα.

Δωδέκατος οίκος στον Υδροχόο

Ο Υδροχόος στην ακμή του δωδεκάτου οίκου επιτάσσει ότι μετά την επιτυχία ή την αποτυχία, ο απολογισμός και η ολοκλήρωση πρέπει να γίνονται από την οπτική σκοπιά της συλλογικότητας. Για να αντιμετωπιστούν φοβίες που απασχολούν το άτομο και δεν του επιτρέπουν να εκφράζεται πληρέστερα, θα πρέπει να ποντάρει τόσο στην ανεξαρτησία, όσο και στη δυνατότητα να παίζει ομαδικά. Δηλαδή, πρέπει να έχει το θάρρος των ιδεών του, ακόμη κι όταν αυτές φαίνονται παράλογες ή εξοργιστικές για το σύνολο. Τέλος, η απόρριψη ή η απουσία κατανόησης από τους άλλους, όσο κι αν είναι δυσάρεστα, δεν χρειάζεται να είναι ανασταλτικά. Η επιμονή στην καινοτομία, στον «δρόμο, τον λιγότερο ταξιδεμένο» και το καλό της ομάδας επί του καλού του ατόμου, είναι ο σωστός τρόπος εδώ. Συλλογικότητα δεν χρειάζεται να σημαίνει κι εξάρτηση από την κοινωνική αποδοχή.

Δωδέκατος οίκος στους Ιχθύς

Το άτομο χρειάζεται να μετουσιώσει, να εξουδετερώσει, να καταστήσει αβλαβείς ότι ανοικτές υποθέσεις έχει αφήσει από το παρελθόν του. Η συγχώρεση χρειάζεται να γίνει κατανοητή και να γίνει πράξη, για να είναι δυνατή η πρόοδος, το πέρασμα σε κάτι καινούριο, ακόμη κι όταν όλα δεν έχουν πάει τόσο καλά στον προηγούμενο κύκλο. Πρωτίστως, ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να συγχωρεί τον εαυτό του. Περαιτέρω ο δωδέκατος οίκους στους Ιχθείς δείχνει προς την επιστροφή στο Όλο, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ως Θεό, ως ενέργεια, ως κοσμική σούπα. Δηλαδή, κατευθύνουν το άτομο να στηρίζεται στην σύνδεση του με το σύμπαν, στο ένστικτό του, στην ενσυναίσθησή του, στο ρομαντισμό του, στη διάθεση του να αγαπάει και να συγχωρεί για να μπορεί να ξεπερνάει τις φοβίες του, να ξεπερνά τα προβλήματά του, να επιλύει τις εκκρεμότητες  και να προχωράει σε νέα ξεκινήματα.

Τελευταία ενημέρωση:
Youtube