Πλανήτης Πλούτωνας στους 12 οίκους: ο φάρος της μεταμόρφωσης

Βαθμολόγησε: 
Average: 1,5 (266 votes)
Από την Σμάρω Σωτηράκη

Είναι γνωστή η σχέση του Πλούτωνα με την κληρονομικότητα και την κυτταρική δομή. Ο πλανήτης Πλούτωνας στους 12 οίκους γίνειται ο φάρος της μεταμόρφωσής μας. Μέσω αυτής λοιπόν της συσχέτισης μπορεί ο άνθρωπος να διερευνήσει τη σχέση του με την οικογένεια και το γενεαλογικό του δέντρο. Να βρει κοινά στοιχεία με τους προγόνους του, που δεν είναι μόνο κληρονομικά χαρακτηριστικά, αλλά και κοινά προβλήματα. Τέτοια μπορεί να είναι για παράδειγμα η κληρονομικότητα κάποιων ασθενειών ή κάποιων ταλέντων. Μπορεί επίσης να είναι μια παρόμοια αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η σχέση με τα χρήματα ή η ερωτική συμπεριφορά. Πολλές φορές μπορεί να διαπιστώσει με έκπληξη πως ο ίδιος καλείται να συνεχίσει και να πάει ένα βήμα παραπέρα κάποιο θέμα που απασχόλησε ή είχε ξεκινήσει κάποιος μακρινός του πρόγονος. Μπορεί κάτω από μια ευρύτερη οπτική γωνία να ανακαλύψει το βασικό χαρακτηριστικό που καλείται να αναπτύξει ολόκληρη η οικογένειά του.

Δηλαδή εκτός από την προσωπική του αποστολή στη ζωή, ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα που αναπτύσσεται παράλληλα και έχει μια προδιαγεγραμμένη αποστολή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη, αλλά απολύτως υπαρκτή. Συχνά στην πορεία προς την αυτογνωσία παρατηρείται ένα στάδιο ενδιαφέροντος για το γενεαλογικό δέντρο. Ο άνθρωπος προσπαθεί να συνθέσει το πάζλ του οποίου αποτελεί ταυτόχρονα ένα μικρό κομμάτι! Ακόμη δυσκολότερα αναγνωρίσιμοι είναι οι δεσμοί του ανθρώπου με την κοινωνία ή το έθνος στο οποίο ανήκει. Σε αυτό το πεδίο δίνεται απάντηση σε ερωτήματα, που γεννιούνται όταν ψάχνουμε για παράδειγμα τα αίτια ή τα νοήματα του κοινού θανάτου κάποιων ανθρώπων σε ένα ομαδικό ατύχημα ή μια μαζική καταστροφή. Όλα αυτά αποτελούν τις Καρμικές επιταγές στις οποίες, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ο άνθρωπος εντάσσεται «ερήμην». Παρόλα αυτά καλείται να φέρει σε πέρας την αποστολή του σ’ αυτόν τον κόσμο. Και η αποστολή του, ανεξάρτητα από προσωπικούς χρωματισμούς και ιδιαιτερότητες, παραμένει πάντοτε η μεταμόρφωση της προσωπικότητας.

Ο Πλούτωνας στους 12 οίκους αν και «σκοτεινός» πλανήτης, δεν θα πάψει να είναι ποτέ ο φωτεινός φάρος προς αυτήν την κατεύθυνση και να αποτελεί το κυριότερο σύμβολο της ολοκληρωτικής αναγέννησης του ανθρώπου προς την κατεύθυνση που δίνεται από το υπόλοιπο ωροσκόπιο. Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε τον Πλούτωνα στους οίκους για να δούμε πώς επιδρά ως μεταμορφωτικός παράγων στα προσωπικά ωροσκόπια. Ο Πλούτωνας στα ζώδια παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθορίζει το κάρμα και τις μεταλλάξεις που πρέπει να κάνουν ολόκληρες γενιές.

Διαβάστε πόσο εύκολα μεταμορφώνεστε και αλλάζετε στη ζωή σας, ανάλογα σε ποιον οίκο βρίσκεται ο Πλούτωνας σας: 

Πλούτωνας στον 1ο  οίκο

Η δυνατότητα μετάλλαξης με την οποία το άτομο είναι προικισμένο, είναι μοναδική και συνοδεύεται από την ανάλογη δύναμη. Ο άνθρωπος που έχει Πλούτωνα στον πρώτο οίκο, πρέπει να κάνει την ενδοσκόπησή του και να βρει τα αίτια που τον εξωθούν στο να έχει ανάγκη να ασκήσει εξουσία στους άλλους. Ενίοτε χρησιμοποιεί τον μαγνητισμό αλλά και τον σεξισμό του για να νιώσει ότι ασκεί έλεγχο, γεγονός που τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον καρμικό στόχο του. Οφείλει να χρησιμοποιήσει τη διεισδυτική του ικανότητα, τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης και αντίληψής του προκειμένου να ξεπεράσει τα τραύματά του και να λυτρωθεί από τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις «σκληρές εικόνες» που πιθανό κρύβει στην ψυχή του. Στόχος του ατόμου είναι να μετουσιώσει την Πλουτώνια επίδραση στον πρώτο του οίκο, επιτυγχάνοντας την κάθαρση που προϋποθέτει η αναζήτηση της Αλήθειας.

Πλούτωνας στο 2ο  οίκο

Οι ανάγκες παίρνουν τερατώδη μορφή που έρχεται να κατασπαράξει τη γαλήνη και να προκαλέσει άγχος και ανασφάλεια για την κατοχή είτε των ατόμων που ο άνθρωπος με τον Πλούτωνα στο δεύτερο οίκο θεωρεί ότι αγαπά είτε με τα υλικά αποκτήματα. Και λέω «θεωρεί ότι αγαπά» γιατί στην πραγματικότητα δεν αγαπά απλά έχει ανάγκη, θέλει τον άλλο δικό του, απολαμβάνει να ελέγχει. Το υγιές σύστημα αξιών που χρησιμοποιεί τις αξίες αλλά δεν είναι εξαρτημένο από την ύλη καταλύεται ενώπιον των φόβων, με αποτέλεσμα, πολύ συχνά, να θριαμβεύει η απληστία. Η μετάλλαξη που θα οδηγήσει στην Αναγέννηση και στην ατραπό της εξέλιξης, θα έρθει όταν το άτομο μάθει να δίνει και να παίρνει ή ακόμη καλύτερα να δίνει χωρίς να περιμένει απαραιτήτως αντάλλαγμα. Όταν δομήσει ένα ισχυρό σύστημα αξιών, στηριγμένο σε λιγότερο υλιστικές και περισσότερο ιδεολογικές βάσεις. Όταν αποφασίσει να αφοσιωθεί, ανοίγοντας την καρδιά του.

Πλούτωνας στον 3ο  οίκο

Το άτομο με τον Πλούτωνα στον τρίτο του οίκο θα προσπαθήσει να ασκήσει εξουσία δια του λόγου του και θα έχει την τάση να επιβάλλει το δικό του. Θα καπελώσει τους άλλους, λέγοντάς τους ότι αποφασίζει πριν απ’ αυτούς γι αυτούς και, ενώ θα έχει ασκήσει την εξουσία του, θα νιώθει ταυτόχρονα και ήρωας καθώς θα έχει αφήσει να φανεί ότι τίθεται στην υπηρεσία της ομηγύρεως. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να αξιοποιήσει το κοφτερό μυαλό και το διεισδυτικό του λόγο, προσόντα μοναδικά με τα οποία τον έχει προικίσει το Σύμπαν, προκειμένου να ανιχνεύσει τα συναισθηματικά κενά που θέλει να κρύψει, μιλώντας πολύ αλλά μη εκθέτοντας τον εαυτό του. Η μετάλλαξή του θα έρθει μέσα από την ανοχή προς τους άλλους και την κατανόηση ότι όλοι είμαστε από την ίδια Θεϊκή Ουσία και εξυπηρετούμε ένα Σχέδιο.

Πλούτωνας στον 4ο  οίκο

Τα τραύματα είναι βαθειά και πληγώνουν το άτομο με τον Πλούτωνα στον τέταρτο γι αυτό και δεν του είναι εύκολο να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα των αναμνήσεών του. Πιθανώς να νιώθει τον πόνο κυτταρικά αλλά να τον αποβάλλει από το μυαλό του γι αυτό αποφεύγει την καθ’ όλα απαραίτητη ενδοσκόπηση. Καταφεύγει στην εύκολη λύση που είναι η προσπάθεια για κοινωνική επιβολή και καταπίεση των ατόμων που το περιβάλλουν με σκοπό να κρίνει αν αντέχουν στα crash test που τους υποβάλλει, παίζοντας με τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, κρύβει μεγάλη δύναμη μετάλλαξης, αρκεί να πιστέψει, να νιώσει ότι είναι κομμάτι της καρδιάς του Δημιουργού. Θα μεταλλαχθεί μέσα από τον εσωτερισμό, τον μυστικισμό, την προσευχή και την πίστη στο Θεό που κρύβει μέσα του.

Πλούτωνας στον 5ο  οίκο

Το Σύμπαν έχει προικίσει με δύναμη και αντοχή αυτό το άτομο με τον Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο. Ωστόσο, ο εύκολος δρόμος είναι να μην χρησιμοποιήσει την αντοχή του για να βρει τα τραύματα και τις φοβίες του μέσω της ενδοσκόπησης αλλά να φέρεται επιφανειακά, να ενδίδει σε παιδιάστικες επιπολαιότητες, σε εξαρτήσεις από τα τυχερά παιχνίδια ή από την αλόγιστη και χωρίς συναίσθημα σεξουαλικότητά του. Η μετάλλαξη του ατόμου θα επέλθει όταν εντοπίσει το κέντρο της δύναμής του και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καθαρίσει το εσωτερικό του πεδίο από τους φόβους και τα σκοτάδια του. Τότε θα λάμψει το σμαράγδι της καρδιάς του, θα συνειδητοποιήσει το θείο δώρο της ύπαρξής του και το μεγαλείο του, διοχετεύοντας την Πλουτώνια δύναμή του σε δημιουργικά έργα, κοσμήματα για την ανθρωπότητα.

Πλούτωνας στον 6ο  οίκο

Η τάση του ατόμου με τον Πλούτωνα στον έκτο του οίκο, είναι να εκτονώνει τη σκιώδη μορφή του στις εμμονές με τις καθημερινές εργασίες, την εργασιομανία γενικότερα, την καθαριότητα. Βεβαίως, τέτοιου είδους «ανώδυνες» εμμονές δεν αργούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο τύπου «κατά φαντασίαν ασθενής», σε διατροφικές διαταραχές, σε ψυχοσωματικά προβλήματα, προϊόντα άγχους και ψυχαναγκασμού. Ο Πλούτωνας μέσα από αυτόν τον οίκο θα φέρει την μετάλλαξη μόνο αν το άτομο δεχθεί τον εαυτό του, τους άλλους και τα πάντα γύρω του σαν ένα ενιαίο σύνολο και όχι σαν μονάδες. Αν αρχίσει να βλέπει να πράγματα πιο σφαιρικά, θα μπορέσει να διεισδύσει στον εαυτό του και να δει το παζλ από το οποίο αποτελείται όχι κομμάτι, κομμάτι αλλά σαν ένα ενιαίο πορτραίτο. Ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα θα είναι ένα αναγεννημένο όν.

Πλούτωνας στον 7ο  οίκο

Η ροπή του ατόμου με τον Πλούτωνα στον έβδομο οίκο είναι να εξαρτάται από τα άτομα που το περιβάλλουν και ιδιαίτερα από αυτό που θα επιλέξει ως σύντροφό του. Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος όσο πιο  εξαρτημένος νιώθει τόσο πιο απαιτητικός γίνεται με τους συντρόφους του και τόσο πιο «επικίνδυνα» παιχνίδια εξουσίας παίζει. Όταν ποθήσει το έτερον ήμισυ, ταυτόχρονα με τον πόθο νιώθει και φόβο καθώς δεν αντέχει στην ιδέα ότι θα εκτεθεί συναισθηματικά, θα αφοσιωθεί, θα έχει ανάγκη τον άλλο. Κι όλα αυτά επειδή αρνείται να ακολουθήσει το δύσβατο μονοπάτι της αυτογνωσίας, προκειμένου να βρει τη ρίζα του κακού που τον εξωθεί σε τέτοιες ανταγωνιστικές συμπεριφορές. Η μετάλλαξή του θα είναι συνέπεια της συνειδητής προσπάθειάς του να βρει την τόλμη να κάνει ισότιμες, αρμονικές σχέσεις, αφήνοντας χώρο στους άλλους, δείχνοντας κατανόηση και ανοχή στις δικές τους σκέψεις, ανάγκες, επιθυμίες.

Πλούτωνας στον 8ο  οίκο

Εδώ έχουμε το κρεσέντο της μεταμορφωτικής δύναμης του Πλούτωνα! Και δεδομένου του γεγονότος ότι ο Πλούτωνας είναι ο υπεύθυνος για κάθε κληρονομιά μας, υλική, ηθική, καρμική, στον όγδοο οίκο ως παράγων κληρονομικότητας εκφράζεται στο μάξιμουμ. Το άτομο που έχει Πλούτωνα στον όγδοο νιώθει την αναγκαιότητα της εσωτερικής αναζήτησης. Ακόμη κι αν αποφεύγει το δύσβατο δρόμο της αυτογνωσίας, μια ακατανίκητη δύναμη τον τραβάει προς τα μέσα, προς τις πιο μύχιες πλευρές του εαυτού του που αποζητούν να αποκαλυφθούν. Αν ο άνθρωπος αυτός δεν βρει το θάρρος να μπει στην περιπέτεια, γίνεται επιθετικός, αποκτά εμμονή με την εξουσία και την ανούσια δύναμη που προσφέρουν το χρήμα και οι γνωριμίες, προσπαθεί να έχει τους άλλους στο χέρι, γίνεται καχύποπτος και συχνά υστερικός. Το άτομο αυτό έχει να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα της ψυχής του, να καυτηριάσει με το Κοσμικό Πυρ όλα τα κεφάλια της και να μετατραπεί σε ελεύθερο ον, απαλλαγμένο από φόβους, πάθη, μνησικακίες, εξαρτήσεις. Το ταλέντο του στην ενδοσκόπηση και τη διείσδυση τον καθιστά εκ γενετής ψυχοθεραπευτή και του επιτρέπει να φθάσει στο σκοπό αν, βεβαίως, βούλεται κάτι τέτοιο. Σημασία έχει ότι με τον Πλούτωνα στον όγδοο, η ικανότητα μεταμόρφωσης είναι χαραγμένη στο κύτταρό του.

Πλούτωνας στον 9ο  οίκο

Η εξερεύνηση είναι το πάθος του ατόμου που έχει Πλούτωνα στον ένατο οίκο του ωροσκοπίου του. Εξερεύνηση ενός τόπου, μιας σπηλιάς, ενός χώρου. Εξερεύνηση στο πεδίο της γνώσης αλλά και μιας ανθρώπινης ψυχής. Ταλαντούχο καθώς είναι το άτομο συχνά αναλώνει το ταλέντο του να ανακαλύπτει πράγματα οπουδήποτε αλλού εκτός από το να εξερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Προκειμένου να το αποφύγει, φανατίζεται σε ιδέες και απόψεις, χρησιμοποιεί κλισέ εκφράσεις ή παράγει τα δικά του κλισέ. Ο δρόμος προς την εξέλιξή του απαιτεί να εξερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Να χρησιμοποιήσει το κοφτερό μυαλό του και τη φιλομάθειά του για να κατανοήσει, να αγαπήσει, να συγχωρήσει τον εαυτό του. Αν αποδεχθεί τον εαυτό του, θα μάθει να ανέχεται, να αποδέχεται, να συγχωρεί όλον τον κόσμο.

Πλούτωνας στο 10ο  οίκο

Όταν ο Πλούτωνας φιλοξενείται στο δέκατο οίκο ενός ατόμου, έχουμε τον άνθρωπο που μπορεί είτε να αναλώσει την Πλουτώνια δύναμη για να κάνει καριέρα, ενίοτε και χωρίς να βάλει κανέναν ηθικό φραγμό στη συνταγή της επιτυχίας του, είτε το άτομο που θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να αναρριχηθεί στον Όλυμπο της εξέλιξής του, να καταφέρει να ανέβει στην κορυφή, να μην φοβηθεί τους γκρεμούς και τα απότομα βράχια, ακριβώς όπως γραπώνεται η κατσίκα (το σύμβολο του ζωδίου) στα βουνά και δεν τη σταματά τίποτε καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να βρει τροφή. Και στην κορυφή του ζηλωτή μας, τροφή υπάρχει άφθονη και είναι αυτή που θα λάβει η ψυχή του όταν μεταμορφωθεί δια μέσου της προσπάθειάς του να αποδώσει κοινωνικό έργο και να αγκαλιάσει την κοινωνία χωρίς αίσθημα ανωτερότητας αλλά και χωρίς να νιώθει κατώτερος από κανέναν.

Πλούτωνας στον 11ο  οίκο

Το άτομο με τον Πλούτωνα στον ενδέκατο οίκο προσπαθεί να συγχωνευτεί με τους φίλους του, πίσω από τους οποίους κρύβει τη σκιώδη πλευρά του. Ενίοτε φθάνει στο σημείο να νιώθει εξαρτημένο απ’ αυτούς, να αισθάνεται ολοκληρωμένο μόνο μέσα από την αποδοχή τους. Αντιμεταβιβάζει στους φίλους την Πλουτώνια παρότρυνση να επικεντρωθεί σε ομάδες, σε συλλογικές δραστηριότητες, στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να δουλέψει με τον εγωισμό του, να τον σπάσει, να σμιλεύσει την προσωπικότητά του και να δει τον εαυτό του σαν ένα κομμάτι της ομάδας, του συνόλου, της ανθρωπότητας. Η μετάλλαξή του θα έρθει μόνο αν δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του σαν ένα μοναδικό, ξεχωριστό κομμάτι, αποκομμένο από όλα τα άλλα και δει ολάκερη την ανθρωπότητα καθώς καθρεπτίζει τα μάτια του στον καθρέπτη της συνειδητότητάς του.

Πλούτωνας στο 12ο  οίκο

Η Κοσμική Αρχή της μεταμόρφωσης βρίσκεται στο χαοτικό περιβάλλον του δωδεκάτου. Εδώ κι αν έχουμε καρμικές υποχρεώσεις! Κατ’ αρχάς το άτομο που έχει τον Πλούτωνα στο δωδέκατο οφείλει να μη χαθεί στην άρνηση, στην παραίτηση, στα ψυχοφάρμακα, στις ουσίες, ακόμη κι αν τις αντέχει σωματικά όσο κανείς. Επίσης οφείλει να μην καλύπτει τις σκιές του πίσω από ατέλειωτες ώρες ύπνου με τη δικαιολογία ότι τις έχει ανάγκη, γιατί η ανάγκη του είναι η ίδια με την ανάγκη του ναρκομανή για το ναρκωτικό του. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι συμπτώματα άρνησης και αποφυγής. Ο άνθρωπός μας με τον Πλούτωνα στο δωδέκατο, νιώθει ένα βαθύ, ακαθόριστο πόνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πόνος του συμπάσχοντα με τον Ιησού στο σταυρό του μαρτυρίου. Έναν πόνο του οποίου την ύπαρξη διστάζει να αποδεχθεί, εξ’ ου και η άρνηση, και ο οποίος βρίσκει τρόπο να εκφραστεί μέσα από καθημερινές απογοητεύσεις, συνήθως ερωτικού χαρακτήρα. Είναι η εσωτερική θλίψη του ζηλωτή που αποζητά την Παγκόσμια Αλήθεια στο χάος της ψυχής, του συλλογικού ασυνείδητου, του καλού και του κακού, των αντιθέτων, των πάντων. Ωστόσο, έχει μοναδικά προσόντα καθώς είναι ένα άτομο διεισδυτικό, ενορατικό, διορατικό και ικανό να έρχεται σε επαφή με τις πιο μύχιες πλευρές του ορατού κόσμου αλλά και με τις δυνάμεις του αοράτου. Η μεταμόρφωση αυτού του ατόμου σε ένα μυητικό ον θα έρθει όταν σταματήσει να αποζητά την ύπνωσή του με οποιοδήποτε τρόπο και παραμείνει αφυπνισμένο, σε εγρήγορση, δυναμικό για να παλέψει με τις μαινάδες του και να αγκαλιάσει τους Αγγέλους του.

Τελευταία ενημέρωση: