Τα 12 ζώδια και τα γενικά χαρακτηριστικά τους.

Βαθμολόγησε: 
Average: 1.6 (278 votes)
Ομάδα του Ζώδια Σήμερα

Υπάρχουν τα 12 ζώδια στο ζωδιακό κύκλο και έχουν διαφορετικά γενικά χαρακτηριστικά. Κάθε ένα από τα οποία περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο ενέργειας. Το σημείο που βρισκόταν ο Ήλιος κατά τη διάρκεια της γέννησής μας αποτελεί το ζώδιο μας. Για να εξελιχθούμε και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας πρέπει να «φτάσουμε» τον Ήλιο μας, δηλαδή να εναρμονιστούμε όσο περισσότερο μπορούμε με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου μας. Αυτό που είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το ζώδιο από μόνο του προσδίδει κάποια γενικά χαρακτηριστικά για το άτομο αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό σημείο που εστιάζουμε. Ολόκληρος ο αστρολογικός χάρτης πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά ώστε να έχουμε μία σαφή και πλήρη εικόνα.

Ο ζωδιακός κύκλος μπορεί να συμβολιστεί σαν τον κύκλο της εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής με κάθε ζώδιο να αποτελεί ένα κομμάτι που ολοκληρώνει το παζλ. Γι αυτό λοιπόν η ύπαρξη και των 12 ζωδίων είναι εξαιρετικά σημαντική διότι το ένα αποτελεί το προηγούμενο στάδιο του επόμενου ώστε από τον Κριό που συμβολίζει το άτομο να φτάσουμε στον Ιχθύ που το άτομο διαλύεται και ενώνεται με κάτι ανώτερο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδρομή μας στα 12 ζώδια.

Διαβάστε τα γενικά χαρακτηριστικά των 12 ζωδίων:

ΚΡΙΟΣ

 • (21 Μαρτίου – 19 Απριλίου)
 • Στοιχείο: Φωτιά
 • Ποιότητα: Παρορμητικό

Ο Κριός είναι το πρώτο από τα 12 ζώδια, ένα καθόλου τυχαίο γεγονός μιας και συμβολίζει τα νέα ξεκινήματα. Το σύμβολό του είναι το κριάρι και συγκεκριμένα το κεφάλι του που αποτελεί και το σημείο του σώματος που κυβερνά το ζώδιο αυτό.Ο Κριός αρέσκεται στο να είναι πρώτος και για αυτό συχνά γίνεται ανταγωνιστικός προς τους άλλους μιας και η δεύτερη θέση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική για αυτόν. Βέβαια, αυτή του η τάση συχνά τον οδηγεί στην υιοθέτηση μιας παιδιάστικης συμπεριφοράς κάτι το οποίο επίσης συνδέεται με το ζώδιο αυτό. Αποτελεί τον αιώνιο έφηβο διατηρώντας τον παιδικό ενθουσιασμό και την αθωότητά του αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει και τα υπόλοιπα στοιχεία ενός παιδιού με αποτέλεσμα να υιοθετεί συχνά ανώριμες και απερίσκεπτες συμπεριφορές.

Αυτό που χρειάζεται ένας Κριός είναι δράση και να έχει πάντα έναν σκοπό τον οποίο πρέπει να παλεύει για να κατακτήσει. Μιας και συμβολίζει το Εγώ και το άτομο, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν Κριό να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους για αυτό έχει και μία τάση να παίρνει τα πάντα προσωπικά μη μπορώντας να δει την άποψη του άλλου. Αυτό το χαρακτηριστικό του μπορεί να είναι κουραστικό για τον ίδιο και τους γύρω του αλλά αποτελεί και προτέρημα ταυτόχρονα αφού δεν δρα περιμένοντας την έγκριση των υπολοίπων.

Αυτό που τον διακρίνει είναι η ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα και άμεσα καθώς δε φημίζεται για την υπομονή του. Εξάλλου, το μότο που τον χαρακτηρίζει είναι «ξέρω τι θέλω και το θέλω τώρα». Απεχθάνεται να αποφασίζουν οι άλλοι για αυτόν και για αυτό δουλεύει καλύτερα μόνος του, χωρίς να έχει κάποιον πάνω από το κεφάλι του που να του υποδεικνύει. Λόγω αυτού χαρακτηρίζεται συχνά αυταρχικός.

Έχοντας κυβερνήτη του τον Άρη, τον θεό του πολέμου, δεν είναι τυχαίο που τα άτομα με έντονη την παρουσία του Κριαρίσου στοιχείου στον χάρτη τους, έχουν μία τάση να δημιουργούν εντάσεις και καβγάδες ακόμα και για ασήμαντες αφορμές μιας και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να εκφράσουν τον εαυτό τους στους γύρω τους. Η περιπέτεια και η πρόκληση είναι η κινητήριος δύναμή του, για αυτό αν υπάρχει ένας Κριός στο περιβάλλον σου, να είσαι σίγουρος ότι η ζωή μαζί του θα περιλαμβάνει και τα δύο αυτά στοιχεία σε αφθονία.

ΤΑΥΡΟΣ

 • (20 Απριλίου – 20 Μαΐου)
 • Στοιχείο: Γη
 • Ποιότητα: Σταθερό

Ενώ ο Κριός έχει την ανάγκη για δράση, ο Ταύρος αισθάνεται ασφάλεια όταν έχει περάσει αυτό το στάδιο και πλέον έχει αποκτήσει αυτό που θέλει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται το πιο κτητικό ζώδιο, μιας και η δική του κινητήριος δύναμη είναι οι κτήσεις του. Ο Ταύρος φημίζεται για την υπομονή και την επιμονή του σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές παρομοιάζεται σαν ένα ταύρο (το οποίο είναι και το σύμβολο του ζωδίου) που είναι αδύνατο να τον μετακινήσεις από τη θέση του. Για αυτό και συχνά αυτό του το χαρακτηριστικό, τον οδηγεί στο άλλο άκρο όπου γίνεται πεισματάρης και αμετακίνητος από τις απόψεις και τα πιστεύω του.

Τα άτομα με έντονο το στοιχείο του Ταύρου στον αστρολογικό τους χάρτη έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και για αυτό οι αποφάσεις τους γύρω από τα σοβαρά θέματα της ζωής τους, είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιείται το αίσθημα της ασφάλειας που έχουν ανάγκη. Αποζητούν μία ήρεμη ζωή, στην οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν τα απλά πράγματα που τους ικανοποιούν, όπως είναι ένα καλό φαγητό ή το άκουσμα μίας απαλής μουσικής. Αυτές του οι προτιμήσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες, μιας και ο Ταύρος αποτελεί το ζώδιο που έχει περισσότερο αναπτυγμένες τις αισθήσεις και ειδικά την γεύση, την αφή και την όσφρηση κάτι που του χαρίζει και τη φήμη του πιο αισθησιακού ερωτικού παρτενέρ αφού για αυτόν το σεξ είναι μία ακόμα απόλαυση.

Έχοντας κυβερνήτη του την Αφροδίτη (όπως και ο Ζυγός), ένας Ταύρος δίνει μεγάλη σημασία στην ομορφιά και την κομψότητα αλλά σε αντίθεση με τον Ζυγό δεν τον ενδιαφέρει η αισθητική άποψη των πραγμάτων αλλά το να νιώθει ο ίδιος όμορφος για αυτό και περιποιείται πολύ τον εαυτό του.

Ένα άλλο εξαιρετικά σύνηθες χαρακτηριστικό του ζωδίου, είναι η ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ηρεμία και ψυχραιμία, τόσο που κάποιες φορές κατηγορείται για έλλειψη συναισθήματος. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού η ικανότητά του αυτή προκύπτει από την κατανόηση που έχει για τους νόμους της φύσης αντιλαμβανόμενος την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ένας Ταύρος εκτιμά απεριόριστα τη γη και τους καρπούς της και δεν είναι τυχαίο που πολλοί με έντονο το ζώδιο του Ταύρου στο χάρτη τους επιλέγουν να ζουν πιο κοντά στη φύση.

 ΔΙΔΥΜΟΙ

 • (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)
 • Στοιχείο: Αέρας
 • Ποιότητα: Μεταβλητό

Προχωρώντας μέσα στο ζωδιακό κύκλο φτάνουμε στον Δίδυμο. Σε αντίθεση με τον Κριό και τη ανάγκη του για δύναμη και τον Ταύρο που αισθάνεται ασφάλεια με το «έχειν», ο Δίδυμος αυτό που αποζητά είναι η γνώση. Αποτελεί τον συλλέκτη πληροφοριών του ζωδιακού. Η αποστολή του Δίδυμου είναι να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δεχτεί ο εγκέφαλος του και να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα.

 Εξάλλου, θεωρείται το πιο λογικό από τα 12 ζώδια και αυτό που συνδέεται με το διαδίκτυο. Σε αντίθεση με την Παρθένο που μοιράζονται τον ίδιο κυβερνήτη (Ερμή), οι Δίδυμοι δεν διαχωρίζουν τη χρήσιμη πληροφορία από τη μη με αποτέλεσμα το μυαλό τους να μετατρέπεται σε έναν σκληρό δίσκο που αποθηκεύει ακόμα και άχρηστα σε αυτούς πράγματα, τα οποία όμως θεωρούν ότι θα τους φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτό τους το χαρακτηριστικό βέβαια τους βοηθά να μπορούν να συνδέουν τέλεια τις καταστάσεις, ενώνοντας της πληροφορίες κάτι που τους καθιστά ιδιαίτερα επικοινωνιακούς και ικανούς να διατηρούνται πάντα ανοιχτόμυαλοι. Αυτό τους το χαρακτηριστικό θεωρείται υπεύθυνο και για έναν άλλο εξίσου συχνό χαρακτηρισμό που τους αποδίδουν, αυτόν του αμοραλιστή επειδή τα άτομα με έντονο Δίδυμο στον χάρτη τους έχουν μία ασταμάτητη περιέργεια να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο και θέλουν να βιώνουν συνεχώς νέες εμπειρίες, μη μπορώντας να θέσουν όρια στον εαυτό τους.

Οι Δίδυμοι έχουν μία δυσκολία να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους μιας και προτιμούν τις πιο «κοντινές αποστάσεις» για αυτό και συχνά βιώνουν απογοητεύσεις λόγω της συνήθειάς τους να καταπιάνονται με κάτι και στη συνέχεια (και λόγω του ότι βαριούνται εύκολα) να το εγκαταλείπουν για να ασχοληθούν με κάτι άλλο ή να προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, καταλήγοντας να αφήνουν τα πράγματα στη μέση. Ένας τυπικός Δίδυμος θα έχει «δύο εγκέφαλους» για όλα σχεδόν τα πράγματα με τα οποία ασχολείται, προσπαθώντας συνεχώς να τα λειτουργήσει ταυτόχρονα. (Το σύμβολο του Διδύμου είναι οι δίδυμοι που συμβολίζουν τη δυαδικότητα του ζωδίου).

Το μεγαλύτερο τους προτέρημα είναι ότι είναι ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν τους παρουσιαστεί κάτι που τους χαρίζει επάξια τον τίτλο του πιο κοινωνικού ζωδίου στο ζωδιακό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 • (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)
 • Στοιχείο: Νερό
 • Ποιότητα: Παρορμητικό

Φτάνοντας στο Καρκίνο το άτομο έχει περάσει τα προηγούμενα στάδια και μετά τους Διδύμους και τη γνώση αναζητά ένα καταφύγιο για να προφυλαχτεί. Συναντώντας έναν Καρκίνο οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό είναι «οικογένεια» και «σπίτι». Ο Καρκίνος αποτελεί το ζώδιο που περισσότερο από όλα χρειάζεται να νιώθει συναισθηματική ασφάλεια και την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Για αυτό το λόγο η οικογένεια και το σπίτι αποτελούν καταφύγιο για αυτόν, ικανοποιώντας την ανάγκη που έχει για δεσμούς με το παρελθόν. Το παρελθόν αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός Καρκίνου και δεν είναι τυχαίο που το ζώδιο αυτό συχνά λατρεύει να ασχολείται με την ιστορία.

Το σύμβολό του είναι το καβούρι, μία καθόλου τυχαία μεταφορά, αφού ο τρόπος που δρα ένας Καρκίνος (και συχνά ακόμη και ο τρόπος που κυριολεκτικά βαδίζει) μοιάζει με τον τρόπο που κινείται ένα καβούρι. Είναι πλαγιαστός, λοξός και ελισσόμενος λόγω της ντροπαλότητας και, αν το άτομο έχει πολλούς πλανήτες στο ζώδιο αυτό, λόγω της δειλίας του να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τείνει να γίνεται υπερπροστατευτικός με την οικογένεια του και γενικότερα με τους ανθρώπους που θεωρεί «οικογένεια» και συχνά αναλαμβάνει το ρόλο της «μητέρας» μέσα σε παρέες ή προσωπικές σχέσεις.

Μία φήμη που πλανάται γύρω από αυτό το ζώδιο και αποτελεί τη μίση αλήθεια, είναι ότι είναι ένα πολύ κυκλοθυμικό ζώδιο. Αυτό είναι κάτι που ισχύει όμως συμβαίνει επειδή είναι πάντα απόλυτα εναρμονισμένος με την συναισθηματική κατάσταση που αιωρείται στην ατμόσφαιρα και έτσι, ακόμα και όταν υπάρχει μία πολλή μικρή αλλαγή, λόγω της ευαίσθητης φύσης του τη βιώνει τόσο έντονα που αλλάζει η διάθεση του μέσα σε λίγα λεπτά.

Το χιούμορ, επίσης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το ζώδιο αυτό μιας και το γέλιο του παρέχει την συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται στην συνύπαρξή του με τους άλλους. Μάλιστα πολλές φορές μπορεί να κάνει αστεία που απευθύνονται σε άτομα που δεν τα αισθάνεται ως μέρος της «οικογένειας». Σαφώς αυτό το ζώδιο δε θα φιλοξενούσε ποτέ ένα ξένο. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για έναν Καρκίνο είναι οι αναμνήσεις. Έχει μία πολύ δυνατή μνήμη όχι όμως για γεγονότα αλλά για τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν σε μία συγκεκριμένη στιγμή ακόμα και πολλά χρόνια πριν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ένας Καρκίνος αποτελεί ίσως το πιο συναισθηματικό και τρυφερό ζώδιο κάτι που τον καθιστά έναν εξαιρετικό σύντροφο και φίλο.

ΛΕΩΝ

 • (23 Ιουλίου – 22 Αυγούστου)
 • Στοιχείο: Φωτιά
 • Ποιότητα: Σταθερό

Περνώντας στον Λέοντα έρχεται η στιγμή που το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να εξελιχθεί αναδεικνύοντας τις ηγετικές του ικανότητες.  Το σύμβολο αυτού του ζωδίου είναι το λιοντάρι κάτι που αποτελεί το κλειδί για τη βασιλική φύση του καθώς και για τη σύνδεση που έχει με τα αιλουροειδή. Όταν αναφερόμαστε σε έναν βασιλιά ή σε μία βασίλισσα στην αστρολογία είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα Λέοντα. Είναι υπερήφανος και μεγαλοπρεπής όπως ένα λιοντάρι και χρειάζεται υπηκόους που θα τον υπηρετούν όπως ένας βασιλιάς. Η αποστολή ενός ατόμου που ανήκει στο ζώδιο του Λέοντα ή έχει πλανήτες σε αυτόν, είναι να ανακαλύψει τους τρόπους μέσα από τους όποιους θα αισθάνεται μοναδικός και μάλιστα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι οι Λέοντες περνούν αρκετές φορές στη ζωή τους κρίσεις ταυτότητας.

Εξάλλου κυβερνήτης του ζωδίου είναι ο Ήλιος που στην αστρολογία σημαίνει «είμαι». Αυτό που αποτελεί αγκάθι στην ζωή ενός Λέοντα είναι η ματαιοδοξία του λόγω της ανάγκης που έχει για αναγνώριση. Πολλές φορές συνάπτει σχέσεις με άτομα που τα αισθάνεται κατώτερα ώστε να απολαμβάνει την υπεροχή του και τη κολακεία τους.

Η γενναιοδωρία, ο ενθουσιασμός και η πίστη σε οτιδήποτε καταπιάνεται αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του ζωδίου και τον καθιστούν μία καταπληκτική συναναστροφή, αφού δεν έχει την ικανότητα μόνο να εμπνέεται από τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εμπνέει και τους άλλους. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί και την δεξιοτεχνία του αφού συχνά καταφέρνει να δημιουργεί αυτοπεποίθηση στα άτομα που τον περιτριγυρίζουν. Είναι εξαιρετικός στο να προβάλει μία εικόνα και να υποδύεται ρόλους ένα γεγονός που τον καθιστά κατάλληλο για τον χώρο του θεάματος και ειδικά για την ηθοποιία (πολλοί διάσημοι ηθοποιοί ανήκουν στο ζώδιο του Λέοντα ή έχουν τον ωροσκόπο τους εκεί).

Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το ζώδιο συχνά χαρακτηρίζονται Drama Queens. Όπως οι γάτες, έτσι και τα Λιοντάρια λατρεύουν να τα χαϊδεύουν και νιώθουν ασφάλεια όταν βρίσκονται «ψηλότερα». Η ζεστασιά και η μεγαλοψυχία αυτού του ζωδίου σίγουρα αποτελούν τα χαρακτηριστικά που θα τον θέτουν πάντα σε μία ξεχωριστή θέση στη καρδιά των ανθρώπων που συναναστρέφονται μαζί του.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

 • (23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)
 • Στοιχείο: Γη
 • Ποιότητα : Μεταβλητό

Φτάνοντας στην Παρθένο ολοκληρώνονται τα πρώτα 6 ζώδια του ζωδιακού τα οποία συμβολίζουν τη διαμόρφωση του Εγώ με την Παρθένο να αποτελεί ένα «κρίσιμο» ζώδιο αφού σε αυτό το στάδιο το άτομο αποκτά την κριτική σκέψη. Το σύμβολο της Παρθένου είναι «Η Κόρη» που συνήθως κρατά ένα φύλλο καλαμποκιού, κάτι που συμβολίζει την περίοδο της συγκομιδής και της ωρίμανσης των καρπών.

Η Παρθένος κυβερνάται από τον Ερμή (μαζί με τους Διδύμους) όμως η δική της αποστολή δεν είναι η συλλογή των πληροφοριών αλλά ο διαχωρισμός τους σε χρήσιμες και μη. Το άτομο που ανήκει στο ζώδιο της Παρθένου έχει μία εξαιρετική ικανότητα να ξεχωρίζει και να αναλύει τις πληροφορίες και, μιας και φημίζεται για την κριτική του σκέψη, να καταφέρνει να διαχωρίζει αυτό που πρέπει να γίνει τώρα από αυτό που μπορεί να γίνει αργότερα. Αυτό καθιστά έναν Παρθένο μοναδικό στο να θέτει προτεραιότητες.

Ένα θέμα που αντιμετωπίζει συχνά ένας Παρθένος είναι η ανάγκη του για τελειότητα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρνει να θεωρήσει ότι κάτι αγγίζει την τελειότητα, νιώθει ότι θα εξαφανιστεί μέσα στο χάος, το οποίο αποτελεί και τον μεγαλύτερο του φόβο. Για αυτό το λόγο, το ζώδιο αυτό φημίζεται για την εμμονή του με την τάξη και την καθαριότητα μιας και δε μπορεί να ζήσει σε ένα χαώδες περιβάλλον. Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό είναι εξαιρετικά ακατάστατα αφού τείνουν να οδηγούνται σε χαώδεις ενέργειες του απέναντί τους ζωδίου, τους Ιχθείς. Το άγχος ενός Παρθένου πηγάζει από τον φόβο της λάθος επιλογής για αυτό και συχνά είναι αναποφάσιστος ή εμμένει στο πρόγραμμα που έχει εξ αρχής ορίσει στο μυαλό του.

Σε αντίθεση με το προηγούμενό του ζώδιο, τον Λέοντα, η Παρθένος είναι ταπεινή και απεχθάνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο διότι ο ρόλος της είναι να υπηρετεί και όχι να ηγείται. Τα άτομα που έχουν πλανήτες στην Παρθένο είναι εξαιρετικά παρατηρητικά και έχουν μία τάση να δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια (τα μικρά σε μέγεθος πράγματα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του ζωδίου). Αυτό το γεγονός όμως συχνά φτάνει σε τέτοιο επίπεδο που το άτομο βλέπει το δέντρο αλλά χάνει το δάσος, του διαφεύγει δηλαδή η μεγάλη εικόνα και εμμένει στην ανάλυση μίας λεπτομέρειας. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η Παρθένος δεν ασκεί μόνο κριτική στους άλλους αλλά κυρίως ασκεί κριτική στον εαυτό της για αυτό και τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από μετριοφροσύνη, σεμνότητα και μία αξιοζήλευτη ανεξάρτητη φύση.

ΖΥΓΟΣ

 • (23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου)
 • Στοιχείο: Αέρας
 • Ποιότητα: Παρορμητικό

Από το Ζυγό και μετά περνάμε στο Εμείς όπου το άτομο αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη συνείδηση του εαυτού του μέσα στην κοινωνία. Το σύμβολο του Ζυγού είναι μία ζυγαριά, αποτελώντας το μόνο σύμβολο που δεν είναι έμψυχο, ένα καθόλου τυχαίο γεγονός αφού ο Ζυγός αποτελεί το ζώδιο που συμβολίζει τον πολιτισμό και η ενέργειά του δεν περιλαμβάνει κανένα ζωώδες στοιχείο. Αυτό τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώδια, χαρίζοντας του μία πιο λεπτεπίλεπτη φύση αλλά από την άλλη αποτελεί και το αγκάθι του γιατί αγνοεί πολλά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης που δεν εμπεριέχονται στον πολιτισμό (το ακριβώς αντίθετο από ένα Σκορπιό). Το κυριότερο χαρακτηριστικό του ζωδίου είναι  να ζυγίζει τις καταστάσεις επιδιώκοντας την ισορροπία (ένα ακόμη στοιχείο που μας δίνει το σύμβολό του).

Η δικαιοσύνη και ο συμβιβασμός είναι στοιχεία που κυριαρχούν στα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο του Ζυγού και για αυτό διαπρέπει σε επαγγέλματα όπως η δικηγορία και οι θέσεις που απαιτούν διπλωματία (το χαρακτηριστικό αυτό ανιχνεύεται σε αφθονία στα άτομα αυτά). Ξεπερνώντας το στάδιο της Παρθένου και της τάσης του για υπηρεσία μέσα στις σχέσεις, ο Ζυγός επιδιώκει την ισότητα και τη συνεργασία μη μπορώντας να δεχτεί ότι κάποιος είναι ανώτερος ή κατώτερος από κάποιον άλλο, μιας και αισθάνεται να τον πνίγει το αίσθημα της αδικίας. Αν και ο Παρθένος θεωρείται το κατεξοχήν ζώδιο της καθαριότητας, το θέμα της τάξης ανήκει πολύ περισσότερο στο Ζυγό, αφού η έλλειψή της του δημιουργεί ανασφάλεια, λόγω της διαρκής ανάγκης του για αρμονία.

Παρόλο που η ισορροπία και η αρμονία είναι μείζονα θέματα στη ζωή ενός Ζυγού, συχνά ζει μέσα σε σχέσεις που έχουν έντονο το στοιχείο του πολέμου και τη σύγκρουσης (το απέναντί του ζώδιο είναι ο Κριός εξάλλου). Αυτό συμβαίνει γιατί για να καταφέρεις να γίνεις η ειρηνοποιός δύναμη πρέπει να περάσεις μέσα από πολέμους, αφού δεν υφίσταται το ένα χωρίς το άλλο κάτι που ο Ζυγός, ίσως και ασυνείδητα, γνωρίζει πολύ καλά. Από αυτό το χαρακτηριστικό πηγάζει και η αναποφασιστικότητα του προσπαθώντας να βρει τη λύση που θα αναστατώσει λιγότερο την ομαλή ροή των πραγμάτων.

Κυβερνήτης του ζωδίου (μαζί με τον Ταύρο) είναι η Αφροδίτη για αυτό και ο Ζυγός φημίζεται για το έμφυτο χάρισμα που έχει να αντιλαμβάνεται την ομορφιά και την κομψότητα και συχνά τα άτομα που ο χάρτης τους περιλαμβάνει πλανήτες στο ζώδιο αυτό εκπέμπουν μία γοητεία και μία ευγένεια στο τρόπο που συμπεριφέρονται. Η Αφροδίτη, επίσης, είναι και ο πλανήτης των σχέσεων κάτι που καθιστά τον Ζυγό έναν ιδανικό σύντροφο και συνοδοιπόρο.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

 • (24 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου)
 • Στοιχείο: Νερό
 • Ποιότητα: Σταθερό

Το Εμείς του Ζυγού, στο στάδιο του Σκορπιού γίνεται βαθύτερο συμβολίζοντας την βαθιά ψυχική ένωση με τον Άλλο. Το σύμβολό του είναι το ομώνυμο αρθρόποδο το οποίο, όπως και ένας τυπικός Σκορπιός, βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση με τεντωμένη την δηλητηριώδη «ουρά» του ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε κάθε επερχόμενη απειλή. Κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Πλούτωνας, ο οποίος συμβολίζει τον θάνατο και την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες, μία διαδικασία η οποία λαμβάνει χώρα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός Σκορπιού. Το άτομο έχει μια βαθιά αντίληψη για τα θέματα που αφορούν το θάνατο και για αυτό έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης. Πολλές φορές η καχυποψία του και ο φόβος της εξαφάνισης φτάνουν σε τέτοιο σημείο, που μπορεί να βλέπει εχθρούς ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Οποιαδήποτε λέξη εμπεριέχει το «υπό» αποτελεί λέξη κλειδί για έναν Σκορπιό, αφού συμβολίζει οτιδήποτε υπόγειο που βρίσκεται κάτω από την γη όπως και ο Άδης ο Θεός του Κάτω Κόσμου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία (Πλούτωνας). Όσοι ανήκουν στο ζώδιο του Σκορπιού εξελίσσονται συνεχώς μέσα από κρίσεις και έχουν τεράστια αποθέματα δύναμης. Νιώθουν πάντα την ανάγκη να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και να αισθάνονται κυρίαρχοι του εαυτού τους. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο ζώδιο, τον Ζυγό, ένας Σκορπιός αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανιχνεύει στο σκοτάδι και εναρμονίζεται απόλυτα με την ανθρώπινη φύση με ότι και αν αυτή περιλαμβάνει. Η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς τον καθιστά το ιδανικό ζώδιο για επαγγέλματα που αφορούν τη ψυχολογία (μάλιστα η ανακάλυψη του κυβερνήτη του συνέπεσε με την άρση του ενδιαφέροντος για την ψυχανάλυση το 1930).

Το πάθος και η ένταση αποτελούν λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό ή έχουν πλανήτες σε αυτή τη θέση. Πολλές φορές ο Σκορπιός χαρακτηρίζεται για την κτητικότητά του μιας και, όπως και ο Κριός, δεν ικανοποιείται με τη δεύτερη θέση. Το σεξ επίσης αποτελεί ένα τεράστιο θέμα στη ζωή ενός Σκορπιού που φημίζεται για την σεξουαλικότητά του. Αυτόν τον τίτλο θεωρείται ότι τον μοιράζεται με τον Ταύρο αλλά η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο Ταύρος αντιμετωπίζει την σεξουαλική πράξη σαν μία απόλαυση και φυσική εξέλιξη ενώ για τον Σκορπιό τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Το σεξ για έναν Σκορπιό αποτελεί μία μορφή νίκης ενάντια στο θάνατο ως το μέσον αναπαραγωγής της ανθρωπότητας. Παρόλο που τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο του Σκορπιού δεν συγχωρούν εύκολα και συχνά καταλαμβάνονται από αισθήματα ζήλιας, από την άλλη (αν τα υπόλοιπα στοιχεία του χάρτη συνηγορούν) αποτελούν τους πιο πιστούς και αφοσιωμένους συντρόφους που μπορεί να συναντήσει κανείς στη διάρκεια της ζωής του.

ΤΟΞΟΤΗΣ

 • (22 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)
 • Στοιχείο: Φωτιά
 • Ποιότητα: Μεταβλητό

Φεύγοντας από το στάδιο του Σκορπιού το άτομο αφήνει πίσω το σκοτάδι και αρχίζει την εξερεύνηση αυτού που είναι ανώτερο από τον εαυτό του. Ο Τοξότης αποτελεί τον εξερευνητή του ζωδιακού όντας το ζώδιο που προσπαθεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης της ανθρώπινης ζωής. Το σύμβολο του Τοξότη είναι ένας Κένταυρος, ένα ον που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο και κρατάει ένα τόξο που δείχνει προς τα «πάνω». Η ανώτερη εκπαίδευση, τα ταξίδια, η θρησκεία και η ηθική αποτελούν λέξεις κλειδιά για το άτομο που ανήκει στο ζώδιο αυτό και ολόκληρη η πορεία της ζωής του περιτριγυρίζεται γύρω από αυτά τα θέματα.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο ζώδιο, τον Σκορπιό, η φύση του Τοξότη είναι αισιόδοξη και ενθουσιώδης έχοντας συνεχώς την ανάγκη να διατηρεί την πίστη του σε ένα ιδανικό ή όραμα. Είναι ειλικρινής (συχνά σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να γίνει και αδιάκριτος) και έχει την ικανότητα να βλέπει πάντα τη «μεγάλη εικόνα» όντας το ζώδιο που απεχθάνεται οτιδήποτε μικρό και στενόμυαλο. Η ανικανότητά του μάλιστα να εστιάσει σε οτιδήποτε μικρό και λεπτομερές του προσδίδει τη φήμη του αδέξιου. Ένας τυπικός Τοξότης θα σκοντάψει πάνω σε κάτι που «βρέθηκε» μπροστά του ή θα δημιουργήσει το χάος σε μία απλή προσπάθεια να μεταφερθεί από ένα μέρος σε ένα άλλο.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του ζωδίου είναι η ανάγκη που έχει να αισθάνεται ελεύθερος, έχοντας πάντα μία έξοδο κινδύνου δίπλα του. Αυτή του η ανάγκη συχνά γίνεται τόσο επιτακτική που πολλές φορές γίνεται ευθυνόφοβος, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής του.  Ένας Τοξότης θεωρεί ότι μπορεί να χωρέσει τα πάντα μέσα στο πρόγραμμά του και καθώς πάσχει από έλλειψη ρεαλισμού, καταλήγει να αναβάλλει συνεχώς αυτά που πρέπει ή που του έχουν αναθέσει να κάνει με αποτέλεσμα να κατηγορείται για έλλειψη πειθαρχίας και οργάνωσης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσδίδουν σε αυτό το ζώδιο είναι η υπερβολή. Είναι αλήθεια ότι το άτομα που ανήκουν στο ζώδιο του Τοξότη ή έχουν πλανήτες- ωροσκόπο σε αυτή τη θέση τείνουν να διογκώνουν τόσο πολύ τις ανησυχίες και αυτά που τους απασχολούν μέσα στην καθημερινότητά τους (ο Τοξότης σιχαίνεται την ρουτίνα) που πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να θεωρούν τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων μικρά και ανούσια. Έχοντας κυβερνήτη του τον Δία, ο Τοξότης είναι ένας τζογαδόρος (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Όπως και το απέναντί του ζώδιο, το Δίδυμο, ο Τοξότης απεχθάνεται την ωρίμανση θέλοντας πάντα να διατηρεί τη νεότητά του αφού η ωρίμανση προϋποθέτει την ανάληψη καθηκόντων και τη δημιουργία δεσμών που του θέτουν τα όρια που θέλει να αποφύγει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

 • (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)
 • Στοιχείο: Γη
 • Ποιότητα: Παρορμητικό

Αφήνοντας πίσω τον ιδεαλιστή Τοξότη περνάμε στο στάδιο του Αιγόκερου όπου πλέον είναι η στιγμή που το άτομο θέτει κανόνες και δομές. Ενώ ο Τοξότης απεχθάνεται τα όρια ο Αιγόκερως είναι αυτός που η αποστολή του είναι να τα θέτει. Με κυβερνήτη του τον Κρόνο, ο Αιγόκερως συμβολίζει τις βάσεις σε μία κοινωνία αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της. Ένα άτομο με έντονη τη παρουσία του ζωδίου αυτού στον αστρολογικό του χάρτη γνωρίζει πολύ καλά ότι μία κοινωνία δε μπορεί να υπάρξει χωρίς κανόνες και νόμους και για αυτό ο Αιγόκερως συμβολίζει το Κατεστημένο.

Ρεαλιστής και παραδοσιακός, ένας Αιγόκερως αισθάνεται σεβασμό για τους πιο έμπειρους από αυτόν αφού έχει πλήρη συνείδηση της διαδικασίας του γήρατος. Τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό ή έχουν πλανήτες σε αυτή τη θέση φημίζονται για την υπομονή, την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό τους. Ένας Αιγόκερως δε θα τα βρει ποτέ σκούρα με τα deadlines (σε αντίθεση με τον Τοξότη) αφού είναι πάντα πολύ καλά οργανωμένος και χειρίζεται καταπληκτικά τον χρόνο.

Το σύμβολο του Αιγόκερου είναι η κατσίκα. Όπως μία κατσίκα ανεβαίνει ένα βουνό πατώντας πάνω στις κατάλληλες πέτρες χωρίς κανέναν λάθος βηματισμό, έτσι και ο Αιγόκερως θα διαλέξει πάντα το πιο σωστό μονοπάτι και θα το ακολουθήσει με ευλάβεια μέχρι να φτάσει στον στόχο του. Είναι εργατικός και φιλόδοξος επιθυμώντας να δημιουργήσει κάτι που να αντέχει στον χρόνο και απεχθάνεται την ιδέα της οικονομικής εξάρτησης από άλλους.Βέβαια, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα άτομα που έχουν έντονη τη παρουσία του Αιγόκερου στον χάρτη τους, πολύ συχνά χρειάζονται την κοινωνική αποδοχή για τα επιτεύγματά τους, κάτι που σε μία ψυχολογική προσέγγιση αφορά συνήθως στην σχέση τους με την πατρική φιγούρα και εν γένει με τα άτομα εξουσίας.

Σε αντίθεση με το απέναντί του ζώδιο, τον Καρκίνο, ο Αιγόκερως δεν εκφράζεται συναισθηματικά και συχνά φαίνεται να αντιμετωπίζει τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα σαν αναγκαίο κακό. Οι ενοχές του δε του επιτρέπουν να αφεθεί και για αυτό θέτει αυστηρά όρια ακόμη και στον εαυτό του. Παρόλο τον συντηρητισμό που ενδεχομένως να τον διακρίνει, ο Αιγόκερως αποτελεί την αναγκαία μετάβαση της θεωρίας του Τοξότη σε πράξη θέτοντας τις ρεαλιστικές βάσεις που απουσιάζουν από τον τελευταίο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

 • (20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου)
 • Στοιχείο: Αέρας
 • Ποιότητα: Σταθερό

Περνώντας στο στάδιο του Υδροχόου, τα όρια που έχει θέσει ο Αιγόκερως φαίνεται να καταργούνται μιας και εδώ το άτομο έχει ως ιδανικά την ελευθερία και την ισότητα απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή ιεραρχίας. Το σύμβολο του Υδροχόου είναι το δύο κύματα που χύνονται από ένα δοχείο σαν υδάτινα ρεύματα κάτι που ίσως συμβολίζει το σβήσιμο του παρελθόντος και την άφιξη του καινούριου.  

Κοινωνικά ενσυνείδητος και ανθρωπιστής, ο Υδροχόος απεχθάνεται την ανισότητα από όπου κι αν προέρχεται και πασχίζει να δημιουργήσει μία ιδεατή κοινωνία όπου όλοι συνεργάζονται αρμονικά, χωρίς κάποιος να απολαμβάνει κάτι περισσότερο από κάποιον άλλο. Αυτό τον καθιστά έναν εξαιρετικό οραματιστή. Ένας τυπικός Υδροχόος διαθέτει ένα ανεξάρτητο πνεύμα και μία γερή δόση ειλικρίνειας στις σχέσεις του με τους άλλους. Δε είναι ο τύπος που θα χαϊδέψει τα αυτιά του συνομιλητή του μιας και πάντα θα παρουσιάσει την άποψη που πλησιάζει περισσότερο στην δική του αλήθεια. Δε θα δημιουργήσει ούτε θα διατηρήσει σχέσεις μέσα στις οποίες χρειάζεται να προσποιείται.

Συνήθως, ο τρόπος ζωής ενός ατόμου με έντονη την παρουσία του Υδροχόου στον χάρτη του (αλλά και του κυβερνήτη του- Ουρανού), θα είναι αντισυμβατικός μιας και αδιαφορεί πλήρως για την γνώμη των άλλων, ένα χαρακτηριστικό που του έχει δημιουργήσει τη φήμη του υπερόπτη. Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι δύο τομείς που συνδέονται με αυτό το ζώδιο καθώς η πρόοδος και η εξέλιξη αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του.

Όντας ένα εγκεφαλικό άτομο, ο Υδροχόος μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να συμπαρασταθεί στα άτομα που βρίσκονται γύρω του αλλά όταν το συναίσθημα κάνει την εμφάνισή του τα πράγματα για αυτόν δυσκολεύουν και δεν είναι τυχαίο που πολλοί Υδροχόοι απορρίπτουν με εξαιρετική ευκολία άτομα του περιβάλλοντός τους, αν θεωρούν ότι οι απόψεις τους ή ο τρόπος ζωής τους δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους. Παρόλα αυτά ο Υδροχόος αποτελεί το κατεξοχήν ζώδιο της φιλίας (βέβαια καθόλου της οικογένειας) αφού, όντας ζώδιο του αέρα, χρειάζεται και αυτός την επικοινωνία με τους ανθρώπους και νιώθει την ανάγκη να έχει καλές φιλίες που να αντέχουν στον χρόνο.

ΙΧΘΥΣ

 • (19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)
 • Στοιχείο: Νερό
 • Ποιότητα: Μεταβλητό

Ολοκληρώνοντας το ζωδιακό φτάνουμε στον τελευταίο ζώδιο (αν και δεν είναι τελευταίο μιας και μιλάμε για έναν κύκλο που ξαναρχίζει από την αρχή) τους Ιχθύες. Το σύμβολο του ζωδίου είναι δύο ψάρια που κολυμπούν προς αντίθετες κατευθύνσεις και μιας και τα ψάρια δεν έχουν κατεύθυνση συμβολίζει την επιλογή της κίνησης είτε προς τα «πάνω» είτε προς τα «κάτω».

Στο στάδιο αυτό το άτομο έχει αφήσει πίσω του τον κόσμο των ιδεών του Υδροχόου και έχει περάσει σε πιο πνευματικά επίπεδα όπου ενώνεται με κάτι ανώτερο από αυτόν. Ο Ιχθύς δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των ανθρώπων και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος του όλου. Δεν υπάρχουν φτωχοί και εγκληματίες παρά μόνο άνθρωποι που τους έχουν τοποθετήσει τίτλους. Είμαστε όλοι μέρος του ίδιου σύμπαντος.

Με κυβερνήτη του τον Ποσειδώνα, το άτομο που ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων ή έχει πλανήτες σε αυτό, χαρακτηρίζεται από τάσης φυγής και απόδρασης από την πραγματικότητα και για αυτό φημίζεται και για την επιρρέπειά του στις καταχρήσεις και την εξάρτησή του από ουσίες. Η ανάγκη του για έναν μη ρεαλιστικό κόσμο τον οδηγεί στη διεύρυνση της φαντασίας του, καθιστώντας τον το ζώδιο με την πιο καλλιτεχνική φύση από την άποψη ότι ο καλλιτέχνης είναι ο καθρέφτης μας. Πολλοί Ιχθείς μάλιστα μπορούν να εξελιχθούν σε σπουδαίους ηθοποιούς, λόγω της ικανότητάς τους να μεταμορφώνονται σε οτιδήποτε και αν τους ζητηθεί (κάτι για το οποίο ευθύνεται το αποδυναμωμένο εγώ τους).

Για τον Ιχθύ η αδιαμφισβήτητη αλήθεια του Υδροχόου είναι σχετική και για αυτό όλα πρέπει να είναι αποδεκτά και κατανοητά. Ενώ το απέναντί του ζώδιο, η Παρθένος, ασκεί κριτική στους γύρω του, ο Ιχθύς δε μπορεί να προσδώσει χαρακτηρισμούς στους άλλους γιατί καταλαβαίνει πως πάντα υπάρχει μία κρυμμένη αλήθεια που όταν του αποκαλυφθεί θα τον κάνει να αισθανθεί λύπηση και φιλευσπλαχνία. Το άτομο που ανήκει στον ζώδιο των Ιχθύων έχει πολύ αδύναμη αίσθηση του εαυτού του και για αυτό συχνά του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του θύματος και εκείνον του ατόμου που παρασύρεται εύκολα από τους άλλους.Η αίσθηση της θυσίας που τον χαρακτηρίζει (το ζώδιο συνδέεται και με τον χριστιανισμό) τον καθιστά ένα συμπονετικό και δεκτικό ζώδιο και αν το άτομο επιλέγει συνειδητά αυτό το ρόλο, τότε σίγουρα βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.

Τελευταία ενημέρωση:
Αγορά πακέτα SMS